5 Τρόποι για να δείξετε την αξιοπιστία σας ως επιχείρηση!

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Nicos Antoniou

1/24/2024

Οι άνθρωποι εκτιμούν την αξιοπιστία και όλα διαμορφώνονται γύρω από αυτή. Οι πελάτες ψάχνουν να βρουν αξιόπιστες υπηρεσίες ή προϊόντα, ρωτούν διαρκώς, διαβάζουν κριτικές και οι επιχειρήσεις πασχίζουν να ανταποκριθούν σε αυτό. Κάποιες φορές το καταφέρνουν, κάποιες άλλες όχι. Η αξιοπιστία του ανθρώπου καθορίζεται από το χαρακτήρα του και στις επιχειρήσεις από την πολιτική που ακολουθούν.

Σε αυτό το σημείο να σας θέσω ένα ερώτημα! Έχετε αγοράσει προϊόντα ή υπηρεσίες από φαινομενικά μεγάλες εταιρείες που είναι αναξιόπιστα και ελαττωματικά; Έχετε αγοράσει προϊόντα ή υπηρεσίες από ένα συνοικιακό κατάστημα ή από μια μικρή εταιρεία και τελικά αποδείχτηκαν εξαιρετικά; Συμπέρασμα; Η αξιοπιστία δεν επιτυγχάνεται με το μέγεθος της εταιρείας και με τους πόρους που διαθέτει, αλλά από τις σωστές αποφάσεις που παίρνει τη δύσκολη στιγμή.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά λοιπόν που πρέπει να έχει μια επιχείρηση για να είναι αξιόπιστη;

Πάμε να δούμε 5 τρόπους για να δείξετε την αξιοπιστία σας ως επιχείρηση:

1.Διαχείριση Δεσμεύσεων.

Η διαχείριση των δεσμεύσεων είναι το κλειδί της αξιοπιστίας και ίσως και ο πιο βασικός κανόνας για τη σωστή λειτουργία της επιχείρησης. Όταν υποσχεθείτε κάτι, απλά κάντε το. Διαφορετικά μην το πείτε. Μην υποσχεθείτε ότι θα το κάνετε και μετά να ενημερώσετε ότι θα καθυστερήσετε ή ακόμα χειρότερα να μην το ολοκληρώσετε καθόλου. Εστιάστε στο χρονοδιάγραμμα και ελέγξτε τις δεσμεύσεις που δώσατε στον πελάτη σας. Σκεφτείτε πρώτα εσείς αν η κορυφαία σας προτεραιότητα είναι να αναλάβετε ένα συγκεκριμένο project και θα πάρετε τις απαντήσεις.

Μην φοβάστε να πείτε όχι στον πελάτη σας. Κάποιοι πελάτες ενοχλούνται που ακούν ότι δεν μπορείτε να τους εξυπηρετήσετε τη δεδομένη στιγμή, αλλά είναι πολύ καλύτερη η αλήθεια από την αναξιοπιστία. Καλύτερα να χάσετε τον πελάτη, επειδή δεν προλαβαίνετε να τον εξυπηρετήσετε, παρά να σας θεωρήσει αναξιόπιστους με το χρονοδιάγραμμα που του δώσατε. Ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα και ειλικρίνεια είναι τα χαρακτηριστικά της αξιοπιστίας.

2.Διαρκής Επικοινωνία.

Η διαρκής επικοινωνία και η αλληλεπίδραση με τον πελάτη σας θα σας βοηθήσει να χτίσετε εμπιστοσύνη και αξιοπιστία. Ενημερώστε τακτικά τον πελάτη σας για τις διαδικασίες που ακολουθείτε στην εκτέλεση του project. Με αυτό τον τρόπο θα αισθανθεί ότι είστε δίπλα του και ότι όλες οι ενέργειες σας είναι διαφανείς.

Για παράδειγμα οι μεταφορικές εταιρείες courier στέλνουν μήνυμα SMS για να ενημερώσουν ότι το δέμα σας βρίσκεται στο εκάστοτε κατάστημα και είναι έτοιμο προς παραλαβή. Όταν όμως το δέμα παραληφθεί από τον πελάτη, δε στέλνουν μήνυμα SMS ότι το δέμα παραδόθηκε. Μπορεί να φαίνεται προφανές και περιττό να σταλεί ένα τέτοιου είδους μήνυμα, αλλά σκεφτείτε πόσο αξιόπιστη φαίνεται η διαδικασία με ένα απλό μήνυμα SMS. Την επόμενη φορά ο πελάτης δε θα έχει κανένα δισταγμό να αγοράσει και να χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη υπηρεσία courier, λόγω της εξαιρετικής αξιοπιστίας.

3.Ολοκληρώστε το τελικό προϊόν ή την υπηρεσία.

Αρκετές φορές στις επιχειρήσεις ξεκινάμε μια διαδικασία και δεν την ολοκληρώνουμε ποτέ, λόγω του ότι μας πνίγει η καθημερινότητα και φαινόμαστε ανεπαρκείς. Όταν ξεκινάτε δυνατά ένα project, πρέπει να έχετε τη δύναμη να το ολοκληρώσετε. Οι πελάτες αγοράζουν το τελικό προϊόν ή υπηρεσία και όχι την προσπάθεια σας. Δε νομίζω να αγοράζατε μισό σπίτι ή μισό αυτοκίνητο! Θέλετε ο εργολάβος που θα αναλάβει το σπίτι σας να χτίσει πρώτα γερά θεμέλια και μετά να ολοκληρώσει την εργασία του, παραδίδοντας ένα ανθεκτικό και αξιόπιστο σπίτι ή σας αρέσει να το παραδώσει χωρίς πόρτες και παράθυρα; Θα τον δικαιολογήσετε; Γιατί ο πελάτης να το κάνει σε εσάς;

4.Να είστε αληθινοί.

Η ειλικρίνεια στις επιχειρήσεις μπορεί να φαντάζει ως μακρινό όνειρο, αλλά είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της επιχειρηματικής διαδικασίας με ανθρώπους. Αν έχετε κάνει κάτι που πλήττει την αξιοπιστία σας και μέσα στο μυαλό των πελατών σας έχουν δημιουργηθεί αμφιβολίες, θα είναι πολύ δύσκολο να ανατρέψετε την κατάσταση. Δείτε το όμως σαν πρόκληση. Αποδείξτε στους πελάτες την αξιοπιστία σας μέσα από τη δουλειά σας. Μιλήστε με αποτελέσματα και όχι με εικασίες.

5.Να είστε πιστοί στις αξίες σας.

Όλοι νομίζω γνωρίζουμε ποιο είναι το σωστό ή το λάθος, τι πρέπει να κάνουμε ή τι δε πρέπει. Το δύσκολο είναι να το εφαρμόσουμε στην πράξη. Κάποιες φορές η ηθική δε ταιριάζει με τις επιχειρήσεις, από τη στιγμή που μπαίνει στη συζήτηση το κέρδος και η βιωσιμότητα. Ωστόσο φροντίστε να μείνετε πιστοί στις αξίες σας, μην κάνετε συμβιβασμούς και εκπτώσεις στην ποιότητα, να είστε δίπλα στους πελάτες σας τη στιγμή που θα σας χρειαστούν και όλα τα λάθη διορθώνονται με καλή θέληση

Κλείσε Δωρεάν Συνεδρία
Αν σε ενδιαφέρει να μάθεις πώς μπορώ να βοηθήσω εσένα και την επιχείρησή σου, θα χαρώ να επικοινωνήσεις μαζί μου.