8 Συμβουλές Για Να Γίνεις Καλύτερος Manager

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Nicos Antoniou

1/25/2024

Είστε μάνατζερ, διευθυντής, αφεντικό, ‘’μάστρος’’ όπως συνηθίζεται να λέγεται και στην κυπριακή διάλεκτο πρέπει να ξεχάσετε αυτά που ξέρετε! Ακόμα κι αν δεν είστε όμως ή σκοπεύετε να γίνετε με το άνοιγμα μιας νέας επιχείρησης, πρέπει να γνωρίζετε τη νέα κατάσταση πραγμάτων.

Η παλιά πρακτική που ήθελε τον διευθυντή να κάθεται στο γραφείο του και να διατάσσει ανθρώπους όπως μας έκαναν στο στρατό οι ανώτεροι αξιωματικοί έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Εργαζόμενοι χωρίς πρωτοβουλία, με αίσθημα φόβου στο να εκφράζουν την άποψη τους ή τις ιδέες δεν νομίζω ότι μπορούν να βοηθήσουν μια επιχείρηση.

Η νέα κατάσταση πραγμάτων προωθεί τη συνεργασία μεταξύ διευθυντή και υπαλλήλων και την ανάπτυξη πρωτοβουλιών. Εξάλλου, στο τέλος της ημέρας, ο στόχος είναι κοινός και για τις δύο πλευρές, η ανάπτυξη της επιχείρησης!

Ας δούμε τώρα ορισμένες συμβουλές για να γίνετε καλύτεροι μάνατζερ:

1.Κερδίστε το σεβασμό και μην τον επιβάλλετε.

Είναι καλύτερο να σας σέβονται, παρά να σας φοβούνται! Η δουλειά σας δεν είναι μόνο να επιβλέπετε την πορεία της δουλειάς από απόσταση. Πρέπει να έχετε ενεργή συμμετοχή και να μην τα περιμένετε όλα από το προσωπικό σας. Το προσωπικό σας θα εκτιμήσει την προσπάθεια σας να τους βοηθήσετε, λειτουργώντας συμβουλευτικά και όχι αναγκαστικά. Ο φόβος οδηγεί σε λάθη. Οπότε καλύτερα να έχουν το θάρρος να σας ρωτήσουν, πριν προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια.

2.Επιβραβεύστε την καλή δουλειά.

''Good job!'' όπως λένε και οι Αμερικάνοι. Οι περισσότεροι από εμάς είχαμε αφεντικά τα οποία έβλεπαν μόνο τα λάθη μας ή τις παραλείψεις μας και ποτέ την καλή δουλειά μας. Η καλή δουλειά πρέπει να αναγνωρίζεται είτε με μια καλή κουβέντα, είτε με μια μορφή Bonus χρημάτων. Αυτό είναι στη δική σας κρίση και δυνατότητα πως θα ανταμείψετε το προσωπικό σας. Σίγουρα η ανταμοιβή δημιουργεί θετικό κλίμα και δίνει το έναυσμα στο προσωπικό να προσφέρει περισσότερο στην επιχείρηση.

3.Γίνετε παράδειγμα προς μίμηση.

Δε μπορείτε να ζητάτε από το προσωπικό σας να μην καθυστερεί στη δουλειά του ή να ντύνετε με ευπρέπεια όταν εσείς δε τηρείτε τα βασικά. Πρέπει να πηγαίνετε πρώτος και να φεύγετε τελευταίος. Εξάλλου αν δεν ενδιαφερθείτε εσείς για τη δουλειά σας, πώς θα το κάνουν εκείνοι;

4.Αναγνωρίστε τα λάθη σας.

‘’Ουδείς αλάνθαστος’’. Μη φοβάστε να παραδεχτείτε τα λάθη σας. Όταν δουλεύεις πραγματικά, είναι αδύνατο να μη κάνεις λάθη. Από τα λάθη μαθαίνουμε και βελτιωνόμαστε. Δεν είναι αδυναμία να πείτε ότι κάνατε λάθος χειρισμό σε ένα θέμα. Ίσα – ίσα είναι δύναμη να μπορείς να αναγνωρίσεις το λάθος σου και να το διορθώσεις.

5.Να είστε ο εαυτός σας.

Δε χρειάζεται τη μία μέρα να είστε αυστηρός και την άλλη λίγο πιο χαλαρός. Ούτε χρειάζεται να μιμηθείτε κάτι άλλο που δεν είστε. Προσπαθείτε να ελέγξετε τα συναισθήματά σας. Κανένας δε συμπαθεί τους διπρόσωπους ανθρώπους.

6.Το χιούμορ είναι ιδανικό.

Πολλές φορές το χιούμορ είναι το ιδανικό εργαλείο να αποφύγετε άβολες καταστάσεις και σίγουρα δημιουργεί καλύτερο κλίμα στη δουλειά σας και στη σχέση με το προσωπικό σας.

7.Αφήστε τις πρωτοβουλίες και δείξτε εμπιστοσύνη.

Μη φοβάστε να αναθέσετε κάποια εργασία στο προσωπικό σας και δείξτε εμπιστοσύνη.Μη θεωρείτε ότι μόνο εσείς τα κάνετε καλύτερα και απλά κατηγορείτε τους άλλους ότι δεν μπορούν. Εξάλλου εσείς τους διαλέξατε να εργάζονται στην επιχείρησή σας. Αν δεν είστε ευχαριστημένος , γιατί τους προσλάβατε; Η πρωτοβουλία δημιουργεί υπευθυνότητα των πράξεων και ανάληψη ευθυνών.

8.Καθοδηγείστε με τα σωστά εργαλεία και συνεργαστείτε μαζί τους.

Πολλές φορές λέμε θα κάνετε εκείνο, θα κάνετε το άλλο, αλλά ποτέ δε λέμε το πώς θα το κάνουν. Σαν αφεντικό πρέπει να δείξετε το δρόμο στο προσωπικό σας και να τους δώσετε τα κατάλληλα εφόδια για να το πετύχουν. Συνεργαστείτε μαζί τους και κάνετε την αρχή. Εκείνοι σίγουρα θα ακολουθήσουν.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας αναφέρω ότι όσο καλύτερα συμπεριφέρεσαι στο προσωπικό σου, τόσο περισσότερο σου το ανταποδίδει με σκληρή δουλειά και άμεσα αποτελέσματα. Αν το προσωπικό είναι ευχαριστημένο, τόσο καλύτερη εξυπηρέτηση θα προσφέρει.

Κλείσε Δωρεάν Συνεδρία
Αν σε ενδιαφέρει να μάθεις πώς μπορώ να βοηθήσω εσένα και την επιχείρησή σου, θα χαρώ να επικοινωνήσεις μαζί μου.