8 Tips για να έχετε μια επιτυχημένη επιχείρηση!

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Nicos Antoniou

1/25/2024

Επιτυχία: Μια λέξη, πολλές ερμηνείες!

Ο όρος επιτυχία είναι ένας γενικός όρος όπου πολλοί επιχειρηματίες τον αντιλαμβάνονται διαφορετικά. Πολλοί επιχειρηματίες πιστεύουν ότι μια επιχείρηση για να είναι επιτυχημένη πρέπει να κάνει μεγάλους τζίρους, να έχει πολλούς νέους πελάτες, υπεράριθμο προσωπικό, αδιαφορώντας για πιο σημαντικά πράγματα όπως είναι η εξυπηρέτηση και η ικανοποίηση των υφιστάμενων πελατών τους.

Κάθε φορά που ένας επιχειρηματίας βάζει ως βασικό στόχο το προσωρινό κέρδος και δεν κοιτάζει τι έχει να κερδίσει μελλοντικά από τους πελάτες του, σίγουρα έχει χάσει το δρόμο προς την επιτυχία. Μια επιχείρηση μπορεί να βγάλει κέρδος εύκολα τον πρώτο χρόνο. Το δεύτερο χρόνο όμως θα βγάλει; Οι πελάτες της θα την εμπιστευτούν ξανά; Θα την προτείνουν και σε άλλους;

Επιτυχημένη επιχείρηση λοιπόν δεν είναι μόνο αυτή που παρουσιάζει μεγάλα κέρδη, αλλά και αυτή που έχει λίγους αλλά σταθερούς και πιστούς πελάτες που φυσικά προέρχονται από την σωστή εξυπηρέτηση.

Πάμε τώρα να δούμε 8 tips που θα βοηθήσουν την επιχείρησή σας να επιτύχει:

1.Θέληση και πάθος:

Πρέπει να έχετε θέληση και πάθος γι’ αυτό που κάνετε και φυσικά να αγαπάτε τη δουλειά σας. Αν βαριέστε και πηγαίνετε στη δουλειά σας αναγκαστικά, αυτό το συναίσθημα θα περάσει και στο προσωπικό και στους πελάτες σας. Η επιτυχία δεν κερδίζετε σε μια ημέρα. Θέλει σκληρή δουλειά, υπομονή και μεθοδικότητα! Σίγουρα τα πράγματα δε θα πηγαίνουν πάντα όπως τα θέλετε. Θα έρθουν και δύσκολες στιγμές. Η θέληση σας όμως θα κερδίσει τις δύσκολες στιγμές και θα δημιουργήσει τις επιτυχημένες.

2.Μη φοβάστε να ρισκάρετε:

Από τη στιγμή που ξεκινάτε μια επιχείρηση σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες, παίρνετε ρίσκο! Επιχείρηση και ρίσκο πάνε μαζί. Αν δε θέλετε ρίσκο, μην μπείτε στη επιχειρηματική διαδικασία. Δοκιμάστε νέα πράγματα, για να έρθουν νέα αποτελέσματα. Αν μένετε στάσιμοι στις ίδιες επιλογές, το πιθανότερο είναι να μην αλλάξει τίποτα. Οπότε για να επιτύχετε, ρισκάρετε ελεγχόμενα. Ναι! Υπάρχει και το ελεγχόμενο ρίσκο. Το αξιολογείτε και προχωράτε!

3.Ξεπεράστε τις προσδοκίες των πελατών σας:

Μη μένετε κολλημένοι στα συνηθισμένα. Δείξτε ενδιαφέρον στο πελάτη σας και βάλτε φαντασία. Εντυπωσιάστε τον με την ευγένεια σας και την σωστή εξυπηρέτηση. Μην βλέπετε μόνο τον προσωρινό κέρδος. Δημιουργήστε μια δυνατή προσφορά και επενδύστε στη σωστή εξυπηρέτηση. Η επιτυχία σας δε θα αργήσει να έρθει και το δηλώνω με σιγουριά.

4.Οργάνωση και προγραμματισμός:

Καμία επιχείρηση δε μπορεί να λειτουργήσει σωστά, αν δεν υπάρχει οργάνωση και προγραμματισμός. Οι περισσότεροι επιχειρηματίες παραπονιούνται ότι δεν προλαβαίνουν, δεν έχουν χρόνο κτλ. Πάντα υπάρχει χρόνος, αν βάλεις σωστές προτεραιότητες και ακολουθείς το επιχειρηματικό πλάνο. Ο προγραμματισμός είναι ιδιαίτερα απαραίτητος. Όσο και αν ακούγεται συνηθισμένο, ο επιχειρηματίας πρέπει να γνωρίζει ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα που επιθυμεί, για να προγραμματίσει τον τρόπο με τον οποίο θα το επιτύχει και να τον ακολουθήσει πιστά.

5.Βρείτε τους κατάλληλους συνεργάτες:

Κανένας δε μπορεί να τα κάνει όλα μόνος του ή να βρίσκεται παντού. Όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσετε, τόσο καλύτερα για εσάς. Βρείτε τους ειδικούς που χρειάζεται, για να επιτύχετε το αποτέλεσμα που θέλετε. Εξάλλου επιτυχημένος επιχειρηματίας δεν είναι αυτός που τα κάνει όλα μόνος του, αλλά αυτός που βρίσκει τους κατάλληλους ανθρώπους και τους τοποθετεί στα κατάλληλα πόστα. Με άλλα λόγια βρείτε συμμάχους που θα στηρίξουν τη δουλειά σας. Χρειάζεται βέβαια μεγάλη προσπάθεια για να το καταφέρετε.

6.Βρείτε την καινοτομία πάνω στο προϊόν σας ή την υπηρεσία σας.

Δεν υπάρχει παρθενογένεση και αυτό είναι δεδομένο. Καταστήματα ρούχων και παπουτσιών υπάρχουν πολλά. Καφετέριες και εστιατόρια επίσης πολλά! Σε όλους τους τομείς υπάρχει ανταγωνισμός. Τι θα σας κάνει όμως να ξεχωρίσετε από τον ανταγωνισμό; Μπορεί να πουλάτε το ίδιο πράγμα με τους ανταγωνιστές σας, αλλά με διαφορετική προσέγγιση και έμφαση. Κάθε επιχείρηση έχει την προσωπικότητά της, ακόμα κι αν πουλούν το ίδιο προϊόν ή υπηρεσία. Επικεντρωθείτε στο κάτι το διαφορετικό!

7.Προνοητικότητα και Πρόβλεψη:

Σίγουρα δε μπορείτε να γνωρίζετε όλα τα πιθανά προβλήματα που θα προκύψουν στην επιχείρησή σας. Πάρτε όμως τα μέτρα σας και ετοιμάστε κάποιες βασικές λύσεις σε μελλοντικά προβλήματα. Θα σας βοηθήσει να αποφύγετε ανεπιθύμητες καταστάσεις στο μέλλον και αδιέξοδα.

8.Ξεκούραση και ηρεμία:

Κάθε φυσιολογικός άνθρωπος και επιχειρηματίας έχει ανάγκη από ξεκούραση και ηρεμία. Χρειάζεται κάποιες ώρες να καθαρίσει το μυαλό του, να σκεφτεί, να περάσει στιγμές με την οικογένεια του, να διασκεδάσει και να αναδιοργανώσει τη ζωή του. Μην υποτιμάτε τις ώρες ξεκούρασης. Είναι εξίσου σημαντικές με τις παραγωγικές ώρες. Ακόμα και οι μηχανές κάποια στιγμή σταματούν να λειτουργούν. Ο άνθρωπος δεν είναι μηχανή! Οπότε φροντίστε τον εαυτό σας για να είστε αποδοτικοί στη δουλειά σας.

Κλείσε Δωρεάν Συνεδρία
Αν σε ενδιαφέρει να μάθεις πώς μπορώ να βοηθήσω εσένα και την επιχείρησή σου, θα χαρώ να επικοινωνήσεις μαζί μου.