Δεν χρειάζεσαι πελάτες, χρειάζεσαι φανατικούς οπαδούς!

ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ

11/7/20221 min read

Όταν είσαι επιχειρηματίας, κύριος στόχος είναι το κέρδος. Δεν είναι ντροπή να το παραδεχόμαστε. Κανένας δε θέλει να εργάζεται δωρεάν. Πρέπει να κερδίζεις για να υπάρχεις και σαν επιχείρηση αλλά και σαν άνθρωπος. Φυσικά αυτό το γνωρίζουν και οι πελάτες σου, γιατί προφανώς και αυτοί εργάζονται για τον ίδιο στόχο.

Σίγουρα ένας επιχειρηματίας έχει όνειρα για την επιχείρησή του. Πιστεύει στο προϊόν ή την υπηρεσία του. Πιστεύει ότι θα βελτιώσει με αυτό την ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Θέλει να κάνει ένα κόσμο καλύτερο και πολλά άλλα ρομαντικά πράγματα που τις περισσότερες φορές είναι ανέφικτα. Στο τέλος της ημέρας όμως αυτό που τον απασχολεί περισσότερο είναι τα χρήματα που κερδίζει.

Για να κερδίζεις όμως πρέπει να έχεις πελάτες. Μέσα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που ζούμε, οι πελάτες έχουν αλλάξει τον τρόπο σκέψης τους. Πλέον ο πελάτης έχει γίνει εξυπνότερος. Πριν αγοράσει κάτι, κάνει την έρευνα αγοράς του, ζητά προσφορές και γενικότερα το σκέφτεται περισσότερο. Δεν προβαίνει όπως παλιά σε άσκοπες αγορές. Ζητάει περισσότερα σε χαμηλότερη τιμή και φυσικά δεν διαπραγματεύεται την ποιότητα. Αυτή θεωρείται δεδομένη για εκείνον.

Τι πρέπει να κάνει όμως ο επιχειρηματίας για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση;

Θα πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Θα πρέπει να δίνει περισσότερα γιατί και ο πελάτης πλέον ζητάει περισσότερα και τα απαιτεί. Αυτό βέβαια συμβαίνει γιατί και ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος και για να ξεχωρίσεις, χρειάζεται εκπλήξεις. Τι εκπλήξεις; Να προσφέρεις κάτι στο πελάτη σου τη στιγμή που δε το περιμένει. Να τον εντυπωσιάσεις. Δε μιλάω φυσικά για ψεύτικες εκπτώσεις αλλά για πραγματικές παροχές.

Πως όμως μπορείς να δημιουργήσεις εύκολα, γρήγορα και σχετικά οικονομικά τέτοιες εκπλήξεις για να αποκτήσεις φανατικούς υποστηρικτές;

Πάμε να δούμε 3 Tips:

Δημιούργησε την υπηρεσία ή το προϊόν που θα ταιριάξει ακριβώς στις ανάγκες του πελάτη.

Πρόσφατα ένας συγγενικό μου πρόσωπο έκανε το γάμο του σε ένα χώρο δεξιώσεων – ξενοδοχείο στην Κακοπετριά στην Κύπρο. Την προηγούμενη μέρα του γάμου του βρισκόμασταν στο συγκεκριμένο χώρο για να στολίσουμε την αίθουσα μαζί με τους υπεύθυνους του χώρου. Όπως ήταν φυσιολογικό, κάποια στιγμή πεινάσαμε, αλλά η κουζίνα τους ήταν κλειστή για το κοινό. Ωστόσο μας περίμενε μια έκπληξη. Μας ρώτησαν αν θέλουμε να φάμε κάτι και μας ετοίμασαν κανονικό δείπνο για όλους. Πραγματικά υπάρχει λόγος να επιλέξει άλλο ξενοδοχείο σε μελλοντική διαμονή στην Κακοπετριά; Φυσικά όχι γιατί πολύ απλά προσάρμοσαν τις υπηρεσίες τους γύρω από εκείνον. Το ξενοδοχείο απέκτησε ένα φανατικό υποστηρικτή.

Εντυπωσίασε τον πελάτη με ένα δώρο, χωρίς να το περιμένει.

Μία φίλη μου επισκέπτεται ένα συγκεκριμένο κομμωτήριο στη Λάρνακα μια φορά το μήνα περίπου για να περιποιηθεί τα μαλλιά της. Κάθε φορά που θα πάει, την περιμένει και μια μίνι έκπληξη. Πάντα θα της προσφέρει και ένα προϊόν για τα μαλλιά της δωρεάν. Φυσικά δεν έχει σημασία το δώρο, αλλά η εκτίμηση που σου δείχνει, όντας σταθερός πελάτης. Υπάρχει λόγος να πάει σε άλλο κομμωτήριο; Το κομμωτήριο απέκτησε έναν φανατικό υποστηρικτή.

Δείξε εμπιστοσύνη στον πελάτη σου και στήριξε τον.

Τα τελευταία 2 χρόνια ως τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρετούμε ίσως την μεγαλύτερη εκπτωτική κάρτα υγείας σε εξετάσεις και επισκέψεις σε ιατρούς στην Κύπρο. Τα γραφεία τους λειτουργούν Δευτέρα – Παρασκευή και η έκδοση μαζί με την παράδοση της κάρτας χρειάζεται περίπου δύο μέρες. Το Σάββατο τηλεφώνησε μια κυρία πανικόβλητη και ισχυρίστηκε ότι επειδή ο άντρας της θέλει να κάνει κάποιες επείγουσες εξετάσεις, χρειάζεται άμεσα την κάρτα για να λάβει την απαραίτητη έκπτωση. Χωρίς δεύτερη σκέψη επικοινωνήσαμε με το αρμόδιο άτομο για να εκδοθεί η κάρτα πριν τη Δευτέρα. Αποτέλεσμα; Εκδόθηκε η κάρτα και παραδόθηκε στο σπίτι της την ίδια μέρα το Σάββατο. Η συγκεκριμένη κυρία μας ευχαρίστησε για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα της και η κάρτα υγείας κέρδισε ένα φανατικό υποστηρικτή.

Δεν χρειάζεται να κάνεις σπουδαία πράγματα για να εντυπωσιάσεις τους πελάτες σου, αλλά μικρές πινελιές που θα σου δώσουν το κάτι παραπάνω από τους ανταγωνιστές σου. Αυτό φυσικά δεν προϋποθέτει υψηλό κόστος αλλά έξυπνες κινήσεις.