Η Σημασία του Branding για μια επιχείρηση!

BRANDING

10/13/20221 min read

Πολλές μικρές επιχειρήσεις κάνουν το λάθος να μην λαμβάνουν σοβαρά τις προσπάθειες για ένα δυνατό branding. Σκέφτονται περισσότερο σαν επιχείρηση και όχι σαν brand. Οι μεγάλες επιχειρήσεις θεωρούν ότι οι τεράστιοι προϋπολογισμοί τους και η εταιρική αναγνώριση, τους καθιστούν ως δυνατά brand στην αγορά και οι μικρές επιχειρήσεις πιστεύουν ότι το branding τελειώνει με ένα εντυπωσιακό λογότυπο και με καλοσχεδιασμένες επαγγελματικές κάρτες. Είναι όμως μόνο αυτό;

Τι είναι λοιπόν αυτό το περιβόητο branding;

Είναι αυτό το κάτι που ξυπνάει το συναίσθημα και το μυαλό των ανθρώπων. Το Branding συνδέεται στενά με τη δημιουργία της ταυτότητας μιας εταιρείας, ταυτότητας με την έννοια του ποιοι είμαστε, ποιοι θέλουμε να γίνουμε και πώς θέλουμε οι άλλοι να μας βλέπουν. Είναι αυτό που διαφοροποιεί μία εταιρεία από μία άλλη. Είναι αυτό που μας λέει τι να περιμένουμε από μία εταιρεία. Είναι η στρατηγική διαδικασία που εξασφαλίζει αυτή την ξεχωριστή ταυτότητα στο brand.

Τo branding σε μια επιχείρηση, είναι εξαιρετικά σημαντικό και δεν περιλαμβάνει μόνο την ονομασία ή το λογότυπο. Το Branding είναι ένας συνδυασμός χαρακτηριστικών και ιδιοτήτων, ο οποίος επηρεάζει την διαδικασία σκέψης στο μυαλό του πελάτη και δημιουργεί αξία. Πάμε να δούμε 5 λόγους που καθιστούν το Branding πολύ σημαντικό για την επιχείρησή σας:

1. Το Branding δημιουργεί εμπιστοσύνη.

Οι πελάτες προτιμούν να επιλέγουν επιχειρήσεις που τους κάνουν να νιώθουν ασφαλείς και για την επιλογή τους και για την αγορά τους. Αν έχετε μια σταθερή και επαγγελματική εικόνα καλύπτετε την ανάγκη αυτή των πελατών. Όταν τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες σας έχουν δομημένη και σωστή παρουσίαση, οι πελάτες αισθάνονται άνετα να αγοράσουν από εσάς.

2. Το Branding βελτιώνει την αναγνωρισιμότητα.

Αν και το Branding δεν είναι μόνο ένα εντυπωσιακό λογότυπο, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα επαγγελματικά καλοσχεδιασμένο λογότυπο το οποίο θα συνδέεται με τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες σας και η σκέψη των πελατών σας να οδηγείται απευθείας προς αυτά.

3. Το Branding υποστηρίζει τις στρατηγικές μάρκετινγκ.

Θα πρέπει να επιλέξετε προσεκτικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Social Media) και τα εργαλεία διαφήμισης που θα χρησιμοποιήσετε, ώστε να μην έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα. Το Marketing είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους να αγοράσουν ένα προϊόν ή μια υπηρεσία, αλλά το Branding είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους να συνδέονται με ένα προϊόν ή μια υπηρεσία και τους κάνει φανατικούς υποστηρικτές μιας εταιρείας.

4.Το Branding αυξάνει τη τιμή πώλησης.

Ποια επιχείρηση δεν θα ήθελε να έχει υψηλότερες τιμές; Νομίζω όλες! Μπορεί όμως να αυξήσει τις τιμές με ένα μέτριο λογότυπο, με μια ημιτελή παρουσίαση και εικόνα; Οι υψηλές τιμές θα πρέπει να συνοδεύονται σίγουρα με ποιοτικά προϊόντα ή υπηρεσίες, αλλά και με μια εξαιρετική εικόνα δυναμικής εταιρείας.

5. Το Branding μεταφέρει μηνύματα που προσφέρουν αξία.

Οι επιτυχημένες εταιρείες και τα επιτυχημένα brands στηρίζονται σε μία αποστολή η οποία συνδέεται με συγκεκριμένες αξίες, συγκεκριμένα οφέλη και η οποία εκφράζεται μέσα από μία ιστορία, την οποία ο κόσμος την πιστεύει και γίνεται ένα μ’ αυτήν. Όταν μοιραστείτε αυτή την ιστορία (storytelling) με το κοινό σας, θα δημιουργήσετε την επιθυμητή αλληλεπίδραση που χρειάζεστε για να μεταφέρετε τα μηνύματά σας στο κοινό και να χτίσετε ένα δυνατό brand βασισμένο σε αξίες.

6. Το Branding εμπνέει τους εργαζομένους.

Όλες οι εταιρείες μπορούν να προσλάβουν εργαζομένους, αλλά μόνο ένα δυνατό brand μπορεί να τους δώσει έμπνευση και όραμα να επιτύχουν την αποστολή τους. Επίσης ένα δυνατό brand μπορεί να ανυψώσει το ηθικό των εργαζομένων και να αυξήσει την παραγωγικότητά τους. Δημιουργεί κίνητρα και όρεξη για επίτευξη στόχων.

7. Το Branding φέρνει νέους πελάτες.

Ένα καλό brand δημιουργεί θετικά συναισθήματα στους πελάτες. Έτσι μπορείτε να δημιουργήσετε ισχυρούς δεσμούς μαζί τους και να επωφεληθείτε από την πιστότητα τους. Αυτοί οι πελάτες μελλοντικά θα λειτουργήσουν ως τρόπος διαφήμισης σε άλλους πελάτες. (στόμα με στόμα πωλήσεις) και θα αυξήσουν τις πωλήσεις σας.