Η σωστή εξυπηρέτηση πελατών είναι πιο σημαντική από όσο νομίζεις!

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ

11/7/20221 min read

Η συνεργασία μου με επιχειρηματίες από διάφορους επαγγελματικούς χώρους, μου έδωσε την ευκαιρία να συζητήσω μαζί τους, να ακούσω τους προβληματισμούς τους, να βρω λύσεις σε κάποια λειτουργικά ζητήματα που αντιμετώπιζαν και να τους βοηθήσω να αναβαθμίσουν κυρίως την τηλεφωνική εξυπηρέτηση των πελατών τους. Η αλήθεια είναι ότι έχω καταφέρει αρκετά σε επαγγελματικό επίπεδο, αλλά ταυτόχρονα έκανα πολλά λάθη. Εξάλλου αν δεν κάνεις λάθος, πώς θα ξέρεις ποιο είναι το σωστό; Με τα χρόνια κατάλαβα ότι ακόμα κι αν έχεις το καλύτερο προϊόν ή υπηρεσία, υπάρχει περίπτωση να αποτύχεις από την κακή εξυπηρέτηση πελατών. Το ιδανικό είναι ο συνδυασμός πάντα και των δύο: Ποιότητα και Εξυπηρέτηση.

Κάθε επιχείρηση αντιμετωπίζει τα δικά της προβλήματα και κάποια από αυτά μπορεί να επηρεάσουν την επιβίωση της. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν δύο δρόμοι: η αύξηση των πωλήσεων ή η μείωση των λειτουργικών εξόδων. Αρκετές επιχειρήσεις όμως είναι δύσκολο να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα! Οπότε επενδύστε στη σωστή εξυπηρέτηση πελατών για να αυξήσετε τις πωλήσεις σας.

Αν ακόμα δεν έχετε πειστεί, πάμε να δούμε 5 λόγους που δείχνουν ότι η σωστή εξυπηρέτηση πελατών είναι πιο σημαντική από οτιδήποτε άλλο:

1.Η σωστή εξυπηρέτηση πελατών καλλιεργεί την εμπιστοσύνη.

Οι πελάτες που θα παραμείνουν πιστοί σε μια εταιρεία, πρέπει να έχουν ένα καλό λόγο. Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει αρκετός ανταγωνισμός και οι πελάτες έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν, όπου επιθυμούν. Οπότε, για να μείνουν οι πελάτες σας σταθεροί στις προτιμήσεις τους, πρέπει να εργαστείτε σκληρά. Με την παροχή καλύτερης εξυπηρέτησης πελατών, θα αυξήσετε την εμπιστοσύνη τους και θα ξεχωρίσουν οι πιστοί πελάτες από αυτούς που θα εγκαταλείψουν.

2.Η σωστή εξυπηρέτηση πελατών μετράει περισσότερο από την τιμή.

Σύμφωνα με έρευνες, αρκετοί πελάτες επιλέγουν να δώσουν περισσότερα χρήματα για να έχουν καλύτερη εμπειρία εξυπηρέτησης. Οπότε δεν είναι πάντα κριτήριο για την επιλογή ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας η χαμηλότερη τιμή.

3.Η σωστή εξυπηρέτηση πελατών δημιουργεί δυνατά brands.

Ίσως το γνωρίζετε ήδη, αλλά πρέπει να το αναφέρουμε. Η διάδοση του brand σας από στόμα σε στόμα είναι το ισχυρότερο όπλο για την αύξηση των πωλήσεων σας. Όταν παρέχετε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και δημιουργήσετε και ένα ισχυρό τμήμα εξυπηρέτησης πελατών, φανταστείτε τι μπορεί να συμβεί. Όλοι θα μιλούν για εσάς. Θα γράφουν θετικές κριτικές και θα σας προτείνουν συνέχεια σε νέους ανθρώπους. Θέλει χρόνο, αλλά αξίζει τον κόπο.

4.Η σωστή εξυπηρέτηση πελατών μειώνει τα προβλήματα.

Καμία επιχείρηση δεν είναι τέλεια. Γίνονται λάθη, υπάρχουν τριβές, αλλά αυτό που μετράει, είναι η προσπάθεια σας να τα διορθώσετε. Όταν οι πελάτες αισθάνονται την ανάγκη να εκφράσουν τα παράπονα τους και γνωρίζουν εξαρχής ότι θα αντιμετωπιστούν άμεσα, νιώθουν σιγουριά και εμπιστοσύνη στην επιχείρησή σας. Με αυτό τον τρόπο δε θυμούνται τα λάθη, αλλά την βοήθεια που προσφέρατε τη δύσκολη στιγμή.

5.Η σωστή εξυπηρέτηση έχει επίκεντρο τον πελάτη.

Παλαιότερα αυτό που ενδιέφερε τις επιχειρήσεις ήταν μόνο οι πωλήσεις με όποιο τρόπο και αν αυτές γίνονταν. Στις μέρες μας οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι δίπλα στους πελάτες και να αφουγκράζονται τις ανάγκες τους. Ο πελάτης έχει σταματήσει να είναι ένας αριθμός σε μια μεγάλη λίστα, αλλά μια ξεχωριστή προσωπικότητα που χρειάζεται λεπτό χειρισμό. Η σωστή εξυπηρέτηση πελατών θα εξασφαλίσει αυτό που ζητούν με πάθος: την κάλυψη των προσδοκιών τους.