Η σωστή εξυπηρέτηση πελατών είναι στάση ζωής

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ

11/7/20221 min read

Θυμάστε μια παλιά παροιμία που λέει: ‘’Οι πράξεις μετράνε περισσότερο από τα λόγια’’;

Σίγουρα την έχετε ακούσει πολλές φορές. Τι σημαίνει όμως αυτή η φράση για την επιχείρησή σας; Τηρείτε αυτά που υπόσχεστε στους πελάτες σας; Είστε ειλικρινείς μαζί τους; Το νόημα της φράσης είναι ότι εμείς πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας σωστά και αυτή θα μιλήσει από μόνη της.

Τι χρειάζεται όμως; Υπομονή και σωστές κινήσεις!

Είχα διαβάσει παλιότερα σε ένα άρθρο ότι οι πιο επιτυχημένες επιχειρήσεις είναι αυτές που παρέχουν την καλύτερη εξυπηρέτηση πελατών. Εσείς τι πιστεύετε; Να αναφέρω ορισμένα παραδείγματα! Τι έχετε να πείτε για την εξυπηρέτηση πελατών της Apple; Τι έχετε να πείτε για την εξυπηρέτηση πελατών της Amazon; Η επιτυχία τους δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τα προϊόντα τους, αλλά από την εξυπηρέτηση πελατών που έχουν. Σκεφτείτε μόνο το αίσθημα εξάρτησης που έχουν οι πελάτες τους γι’ αυτές! Με άλλα λόγια αυτός είναι ο βασικότερος λόγος που θεωρούνται ίσως από τα μεγαλύτερα brand στο κόσμο.

Τώρα ρωτήστε τον εαυτό σας. Τι είδους εξυπηρέτηση παρέχετε στους πελάτες σας ή πως συμπεριφέρεται το προσωπικό σας σε αυτούς; Αν δεν ξέρετε ακριβώς, μάλλον υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Στην πραγματικότητα ζούμε σε μια πολύ ανταγωνιστική αγορά, όπου πρέπει να ενδιαφερόμαστε πραγματικά για τους πελάτες μας, ακόμα κι αν αυτό δεν έχει κέρδος για εμάς. Πολύ απλά αν δεν το κάνετε εσείς, θα το κάνει κάποιος ανταγωνιστής σας. Δεν είναι αλήθεια; Αυτό που θα σας κάνει να ξεχωρίσετε από τον ανταγωνισμό είναι η σωστή εξυπηρέτηση και φυσικά όλο αυτό ξεκινά από εσάς.

Εσείς δίνετε το ρυθμό στο προσωπικό σας και αυτό πρέπει να ακολουθήσει τα βήματα.

Δεν χρειάζεται μαγική συνταγή για να πετύχουμε την εξαιρετική εξυπηρέτηση πελατών, αλλά χρειάζεται σκληρή δουλειά και ενδιαφέρον για αυτά που προσφέρουμε. Η εξυπηρέτηση πελατών είναι στάση ζωής, δεν είναι υπηρεσία. Η συγκεκριμένη στάση ζωής δίνει αξία στο προϊόν ή την υπηρεσία μας. Με μια πρόχειρη αναζήτηση στο διαδίκτυο ή στα social media, θα παρατηρήσετε ότι υπάρχουν αρκετές επιχειρήσεις οι οποίες προσφέρουν κακή εξυπηρέτηση. Θα διαβάσετε αρνητικά σχόλια, θα γελάσετε, μπορεί όμως και να απογοητευτείτε. Αναλόγως το πως αξιολογείτε τα ερεθίσματα που δέχεστε από τους γύρω σας. Οι επιχειρήσεις οι οποίες διαφημίζουν με σθένος ότι διαθέτουν την καλύτερη εξυπηρέτηση, συνήθως είναι και οι χειρότερες στο τομέα αυτό. Τι κάνετε όμως εσείς, λαμβάνοντας αυτά τα ερεθίσματα;

Σκεφτείτε διαφορετικά και δώστε αξία στο προϊόν την υπηρεσία σας με σωστή εξυπηρέτηση. Μην αδιαφορείτε για τους πελάτες σας. Δεν είναι τίποτα δεδομένο. Δε μας χαρίζεται τίποτα. Δώστε στο προσωπικό σας τα κατάλληλα εφόδια, διδάξτε τους τις βασικές τεχνικές εξυπηρέτησης πελατών. Αν πάλι δεν έχετε το χρόνο ή τις γνώσεις για να προσφέρετε καλύτερη εξυπηρέτηση, βρείτε τους κατάλληλους συνεργάτες, Κανένας δε μπορεί να τα κάνει όλα μόνος του ή να βρίσκεται παντού. Όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσετε, τόσο καλύτερα για εσάς. Βρείτε τους ειδικούς που χρειάζεται, για να επιτύχετε το αποτέλεσμα που θέλετε. Εξάλλου επιτυχημένος επιχειρηματίας δεν είναι αυτός που τα κάνει όλα μόνος του, αλλά αυτός που βρίσκει τους κατάλληλους ανθρώπους και τους τοποθετεί στα κατάλληλα πόστα!

Η επιλογή είναι δική σας! Θέλετε να κάνετε διαφορά;