Πώς θα προωθήσετε αποτελεσματικά ένα προϊόν ή μια υπηρεσία;

DIGITAL MARKETING

11/8/20221 min read

Όταν ξεκινάμε μια νέα επιχείρηση, όλοι έχουμε στο μυαλό μας πως θα βρούμε νέους πελάτες για να στηρίξουμε την ιδέα μας. Κατά τη διάρκεια της δημιουργίας της επιχείρησης όμως κάνουμε πολλά λάθη, σπαταλούμε χρήματα άσκοπα χωρίς πραγματικά να πετύχουμε τίποτα.

Εξάλλου μια καλή ιδέα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και μια επιτυχημένη επιχείρηση! Ο σημαντικότερος παράγοντας όμως για να βρούμε νέους πελάτες είναι να κάνουμε γνωστή την επιχείρηση στα άτομα τα οποία θα αγοράσουν από εμάς τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες μας.

Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει να ακολουθήσουμε κάποιους κανόνες που θα μας βοηθήσουν στη διαφήμιση – προώθηση των προϊόντων ή υπηρεσιών μας, αποφεύγοντας λάθη που κοστίζουν. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!

Όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι λοιπόν, η διαφήμιση είναι πολύ σημαντική για οτιδήποτε προωθούμε στη αγορά. Πρέπει όμως να είναι στοχευμένη και οργανωμένη, ώστε να μας αποφέρει τα κέρδη που ζητούμε και να μην είναι δεδομένη και σπασμωδική.

Σε ποιους απευθυνόμαστε;

Όλοι δυστυχώς κάνουμε τα ίδια λάθη. Προσπαθούμε να καλύψουμε όσο περισσότερα άτομα μπορούμε με διάφορους διαφημιστικούς τρόπους, χωρίς να γνωρίζουμε αν πραγματικά είναι οι υποψήφιοι πελάτες μας. Οπότε πρέπει να ξεχωρίσουμε ποιους θέλουμε για πελάτες μας. Τι ηλικία πρέπει να έχουν; Τι επάγγελμα εξασκούν; Είναι περισσότερο οι άντρες που προτιμούν την υπηρεσία ή το προϊόν μας ή οι γυναίκες ή δεν έχει σημασία το φύλο; Η επιλογή μας πρέπει να είναι ξεκάθαρη και στοχευμένη.

Που βρίσκονται οι υποψήφιοι πελάτες μας;

Μετά τη στοχοποίηση του κοινού μας, θα πρέπει να βρούμε τους χώρους και τις τοποθεσίες που θα βρούμε τους υποψήφιους πελάτες μας και σε αυτά τα σημεία να τοποθετήσουμε την διαφήμιση μας.

Πώς πρέπει να τους προσεγγίσουμε;

Δεν έχει σημασία απλά να στείλουμε ένα διαφημιστικό μήνυμα στους πελάτες μας, αλλά πρέπει να βρούμε και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να στείλουμε το μήνυμα, ώστε να το αποδεχτούν και να μην το απορρίψουν. Θα πρέπει να μάθουμε τις πραγματικές ανάγκες των πελατών μας και να προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε το προϊόν μας ή την υπηρεσία μας ως λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Όσο πιο κοντά φτάσουμε στη λύση των προβλημάτων τους, τόσο πιο εύκολα θα γίνει η πώληση.

Είμαστε συνεπείς; Έχουμε διάρκεια; Μάθαμε κάτι από την απόρριψη;

Δεν χρειάζεται να στέλνουμε άπειρα μηνύματα, με αποτέλεσμα να γινόμαστε ενοχλητικοί. Πρέπει να μαθαίνουμε από την απόρριψη, να μελετάμε τα μηνύματα που έρχονται πίσω από τους πελάτες μας, να ελέγχουμε τις αντιδράσεις τους και να επιστρέφουμε καλύτεροι και πιο δυνατοί. Ανάλογα με τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τους πελάτες μας, επαναπροσδιορίζουμε και την στρατηγική προώθησής μας. Αυτό πρέπει να συμβαίνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να αξιολογείται καλύτερα ο τρόπος προώθησης.

Προωθούμε οφέλη και όχι χαρακτηριστικά του προϊόντος.

Αρκετοί είναι αυτοί που προσπαθούν να προωθήσουν ένα προϊόν παρουσιάζοντας τα χαρακτηριστικά του. Αυτό όμως που θα καθορίσει για το αν θα ενδιαφερθεί ο πελάτης μας, είναι ποια θα είναι τα οφέλη από αυτό το προϊόν. Αυτό σημαίνει ότι η διαφήμιση που θα δημιουργήσουμε πρέπει να μιλά για το τι θα κάνει το προϊόν στον ενδιαφερόμενο και τι προβλήματα θα του επιλύσει.

Βρίσκουμε κάποιον ειδικό στην προώθηση – διαφήμιση.

Όταν θέλουμε να κάνουμε την επιχείρησή μας πιο γνωστή και να αυξήσουμε τις πωλήσεις μας, θα ήταν καλό να βρούμε κάποιον πιο εξειδικευμένο που θα μας καθοδηγήσει τι μήνυμα θα στείλουμε, πώς θα το στείλουμε και με ποιους τρόπους θα φτάσει στους υποψήφιους πελάτες μας. Διαφήμιση που δεν μας αποφέρει κέρδη, απλά την σταματάμε και αλλάζουμε την στρατηγική μας. Σίγουρα ένας ειδικός μπορεί να κρίνει ποιος είναι η καλύτερος τρόπος προώθησης του προϊόντος μας ή της υπηρεσίας μας και να μας φέρει άμεσα αποτελέσματα.